Դիետոլոգը նշել է հավի մսի այն մասերը, որոնք անվտանգ չեն ուտելու համար
- Lilit Nalbandyan
- Feb 27
- 1 min read

Հավի միսը համարվում է դիետիկ միս, և դրա օգտագործումը հաստատված է բժիշկների կողմից։ Այնուամենայնիվ, մսի ոչ բոլոր մասերն են անվտանգ:
Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան բացատրել է, թե ինչ վնաս է հասցնում առողջությանը, որը կարող է առաջանալ հավի «սխալ» կտոր ուտելուց։ Փորձագետը կիսվել է իր կարծիքով Sputnik ռադիոյի եթերում։
Բժշկի խոսքով, թեև հավը «ցանկալի» մթերք է, այն պետք է օգտագործել միայն մանրակրկիտ ջերմային մշակումից հետո։ Հում միսը վտանգավոր է. Հավի մսի որոշ մասեր ուտելը կարող է նաև վատ առողջություն առաջացնել:
Դիետոլոգի տեսանկյունից ամենավտանգավոր տեղը պոչիկն է։ Եթե այն պատշաճ կերպով չմշակվի, այն դեռ կարող է պարունակել սալմոնելայի բարձր մակարդակ:
«Սալմոնելայով հիվանդանալու հավանականությունը մեծ է, ամենից հաճախ թունավորվում է պոչը»,- ասել է Ելենա Սոլոմատինան։
Նմանատիպ պատճառով մասնագետը հորդորում է վարդագույն միս չուտել։ Դժվար է այն հուսալիորեն մշակել;
Հավի ոտքերը վտանգավոր են «վատ խոլեստերինի» բարձր մակարդակ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ հավի այս մասն ամենաճարպն է: Իսկ տապակած հավի մաշկը քաղցկեղածին նյութեր է պարունակում եւ արագացնում է բջիջների ծերացումը, հավելել է սննդաբանը։
Բացի այդ, հավի ենթամթերքները միշտ չէ, որ անվտանգ են ուտելու համար: ԷՄաշկը և ոտքերը հավաքում են կեղտը, իսկ «ճարպոտ» հավերի լյարդը կարող է խոլեստերինով հարուստ լինել: